Intocmirea si negocierea ofertei indicative

Atunci cand vrei sa inaintezi o oferta de pret unei companii pe care intentionezi sa o achizitionezi, nu iti uza prematur relatia! – ulterior tranzactiei in aceeasi barca, dar trebuie trecut hopul negocierilor tranzactiilor.

Dupa identificarea companiei pe care doriti sa o achizitionati, primul pas este intocmirea si agreerea unei oferte indicative. Oferta indicativa este de obicei o expresie de interes care nu creeaza obligatii legale pentru parti, excluzand confidentialitatea si exclusivitatea. Vezi articol tehnic despre continutul unei oferte indicative de succes.

Cine suntem
LionLink Advisors
Ce oferim
servicii M&A buyside sau sellside
Da-ne un mesaj
office@lionlink.ro
Suna-ne
0372.032.033
Share:

Ce este o oferta indicativa?

Oferta indicativa este o declaratie a intentiei cumparatorului fata de vanzator si contine principalele conditii comerciale:

Ce se cumpara – o definire clara a perimetrului tranzactiei;

Structura legala a tranzactiei  -divizare, cesiune parti sociale, cesiune creante, transfer de activitate, etc.

Pret si mecanism de pret  -conditionat de profituri viitoare, alte elemente contingente;

Etapele tranzactiei  -care sunt etapele urmatoare  – Due Diligence, aprobare tranzactie in AGA cumparatorului, negociere contract;

Calendar – cand se intampla etapele si cat dureaza fiecare;

Confidentialitate  – tranzactia ramane confidentiala doar partilor;

Exclusivitate – timp de o perioada de 3 – 6 luni de la oferta indicativa, vanzatorul nu va demara negocieri cu alti potentiali cumparatori.

Alte aspecte esentiale ale tranzactiei, dupa caz: conditionalitati de personal cheie, conditionalitati de profituri sau alte elemente contingente viitoare, etc.

Cum te pot ajuta expertii LionLink?

De asemenea, noi va asistam in negocierea termenilor ofertei indicative. Datorita tehnicilor noastre de negociere si de mediere, precum si prin cunoasterea unor mecanisme complexe ale tranzactiilor care sunt folosite in tranzactii de succes, reusim sa negociem o forma a ofertei indicative agreabila de catre ambele parti. Experienta noastra este ca riscul cel mai mare in negocieri nu e neaparat sa nu se ajunga la o forma a ofertei indicative agreate de parti, ci mai degraba sa se plece de la o oferta indicative bine gandita si structurata logic, dar care in urma negocierilor sa duca la o forma finala a ofertei indicative foarte diferita de oferta initiala si cu mecanisme care ulterior, in etapa contractului, sa se constate ca nu se pot implementa din punct de vedere operational, legal, etc.

Tranzactiile sunt chestiuni foarte personale si emotionale pentru antreprenori . Ca urmare, un rol colateral, dar foarte important al nostru ca si consultanti, este ca in etapa de negociere a clauzelor contractuale, care poate duce la discutii dure, sa preluam tensiunea emotionala a partilor implicate si sa nu o difuzam mai departe in cadrul tranzactiei.. Un consultant bun stie sa calmeze spiritele cand acestea risca sa acapereze discutiile si sa blocheze tranzactia.

Pastrand noi interfata de negocieri cu vanzatorul, va ajutam sa va prezervati relatia In trecut, regii sau imparatii, pentru a-si mentine relatia diplomatica neafectata, nu discutau niciodata detalii despre afaceri, discutand doar intentii generice de a face comert pe anumite arii. Negocierile comerciale internationale erau purtate intotdeauna de curteni din slujba regilor care erau specializati in negocieri, asa si proprietarii de afaceri din prezent ar trebui sa evite sa isi erodeze imaginea si relatia cu partea cu care se negocieaza. Noi aplicam tehnici de negociere amiabile, incercam sa gasim acel numitor comun, fara sa va implicam direct in discutii, dandu-va astfel posibilitatea ca post-tranzactie sa aveti o relatie neafectata de tensiuni sau resentimente din perioada negocierilor termenilor tranzactiei.

Contacteaza-ne pentru intocmirea unei oferte indicative:

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *