La încheierea unui contract de vânzare-cumpărare a unei afaceri, există anumite obligații pe care părțile implicate le au după închiderea tranzacției. Aceste obligații sunt menite să asigure o tranziție lină și să minimizeze riscurile pentru ambele părți. 

După negocierea clauzelor contractului, părțile sunt de obicei dornice să finalizeze rapid tranzactia. Cu toate acestea, din cauza complexității unor astfel de tranzacții, este o practică comună ca tranziția economică propriu-zisă să aibă loc cu o întârziere semnificativă după data semnării contractului. Ca urmare, tranzactia presupune cel putin doua momente distincte, respective data semnarii si data finalizarii sau a inchiderii tranzactiei.

Data semnarii este doar momentul in care partile agreeza oficial toti termenii tranzactiei prin semnarea contractului tranzactiei. Dar la data semnarii nu se produc alte efecte: nu se transfera oficial actiunile, nu se plateste nici o transa a pretului tranzactiei, etc.

Decalajul temporal dintre semnare și finalizare permite părților să îndeplinească condițiile de închidere, să finalizeze prelucrarea tehnică, să îndeplinească cerințele contabile sau să obțină aprobări oficiale. În plus, din motive contabile este mai ușor să execute tranzacția la data bilanţului sau la sfârșitul unei luni.

Perioada dintre semnare și închidere este o fază de tranziție care trebuie menținută cât mai scurtă posibil. Deși proprietarul anterior este de obicei încă factorul de decizie, vânzătorul ar trebui să lucreze îndeaproape cu cumpărătorul și să comunice cu acesta cât mai mult posibil cu privire la operațiunile de afaceri. În special, deciziile cu implicații pentru viitor ar trebui coordonate în comun, în interesul unei tranziții fără probleme.

Alte măsuri până la și la închidere pot include:

  1. Înregistrările necesare la Registrul Comerțului (de exemplu, transfer de acțiuni, numirea noilor administratori, alte modificari in Actul Constitutiv dorite de cumparatori);
  2. Obținerea consimțământului terților (banci, alți acționari, soți, parteneri contractuali în cazul unei clauze convenite de schimbare a controlului)
  3. Obținerea aprobărilor oficiale (de exemplu, legea privind controlul clădirilor, autoritățile antitrust)

De asemenea, in contrapartida transferului oficial, vanzatorul va incasa la momentul finalizarii o parte importanta din pretul tranzactiei.

De multe ori, in procesul de finalizare apar probleme in ultima clipa. Vânzarea sau cumpărarea unei afaceri nu decurge niciodată la fel de bine cum vă așteptați. Din acest motiv, cel mai bine este ca vânzătorul și cumpărătorul să mențină o relație de lucru excelentă, astfel încât să poată coopera cu ușurință pentru a rezolva astfel de probleme.

Este obișnuit contractul tranzactiei să includă clauze care intră în vigoare după închidere, cum ar fi obligații suplimentare care urmează să fie asumate de părți, obținerea de acorduri, emiterea de notificări, afectarea unui mecanism de ajustare a prețului tranzactiei, etc.

LionLink Advisors

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *