Etapele unei tranzactii M&A

Ce este procesul de Due Diligence?

Procesul de due diligence este o examinare sau o auditare riguroasă a unei companii, de obicei efectuată înainte de o tranzacție financiară, o fuziune sau o achiziție. Scopul due diligence în afaceri este ca buyerul (cumparatorul) sa se  asigure că orice decizie luată referitor la compania de interes este una informată, maximizând șansele de a adăuga valoare într-o tranzacție M&A (mergers & aquisitions).

Care sunt provocarile unui Due Dilligence?

Intrebarile corecte

Este extrem de important să știi dinainte care sunt potentialele problemele și ce întrebări trebuie să pui pentru a le identifica.

Executie rapida

Ia in considerare ca orice solicitare de documente sau informații poate lua timp si acest lucru poate duce la întârzierea închiderii tranzacției.

Comunicare eficienta

Vânzătorii tind să considere due dilligence ca fiind o provocare, ceea ce duce la neînțelegeri, comunicare deficitară și chiar la conflicte.

Consultanti de specialitate in M&A

Due dilligence este o procedura lunga, intimidanta, ce presupune consultanta si ghidaj de specialitate. Implicand mai multe etape, parti, faze, dar si cunostinte extince, due dillgence nu este pentru cei slabi de inima si nici nu exista scurtaturi atunci cand vine vorba de tranzactii reusite, menite sa aduca un plus de valoare.

LionLink Advisors este compania de care ai nevoie in cadrul unui due dillgence M&A. Avand o experienta extinsa in due dilligence specializat in variate industrii, suntem echipa pe care chiar o vrei alaturi de tine! Alternativa perfecta la Big4, LionLink ofera servicii personalizate, adaptate fiecarei tranzactii, combinand analiticul cu practicul, dar si cu o viziune de business asa cum ai nevoie.

Suntem atenti, suntem dedicati si oferim consultanta 1:1, lucram indeaproape cu fiecare client in parte pentru a identifica toate problemele si riscurile semnificative. Fiecare proiect de due dilligence este abordat personalizat, cu foarte mare seriozitate, astfel ne-am construit o reputatie puternica in industria de due dilligence in cei peste 14 ani de experienta.

In fiecare etapa a due dilligence-ului vei primi rapoarte detaliate si clare, alaturi de sugestiile noastre strategice, pentru a lua cele mai informate decizii de business.

Negocierea contractului de achizitie

Cristina Cioata

Partener Fondator LionLink

Andrei Bichescu

Partener Fondator LionLink

Cand se semneaza contractul de achizitie?

De regula, din motive tehnice, momentul semnarii unui contract al tranzactiei nu coincide cu momentul efectiv al tranzactiei, care este ulterior momentului semnarii.

Pentru usurinta calculelor financiare referitoare la datorii si capitalul de lucru al societatii achizitionate, data efectiva a tranzactiei se stabileste a fi un finalul unei luni sau prima zi a lunii urmatoare, pentru a avea disponibila o luna contabila inchisa si a putea calcula diferiti indicatori financiari.

Cum pot cunoaste riscurile unui contract de achizitie si cum ma pot proteja de aceste riscuri?

De multe ori, functie de riscurile identificate la Due Diligence, de asemenea e util sa se incorporeze in contractul tranzactiei diferite conditii suspensive sau actiuni post-semnare dar care indeplinite de compania tinta sau chiar de catre cumparator pana la momentul efectiv al tranzactiei. In astfel de cazuri, momentul efectiv al tranzactiei poate sa fie ulterior datei semnarii contractului cu cateva luni.

O arie importanta a contractului sunt garantiile si declaratiile vanzatorului acordate cumparatorului. Acestea sunt a declarații ale vanzatorului cu privire la afacerile, activele, pasivele și operațiunile unei companii. Ele se pot referi la trecut, prezent sau viitor. Dacă o declarație pe care o face vanzatorul se dovedește a fi neadevărată, cumpărătorul poate compensa o parte din prețul de achiziție. Noi cunoastem care sunt aceste clauze uzuale si in functie de rezultatele procesului de Due Diligence le vom seta astfel incat sa ne garanteze ca acopera toate riscurile posibile

Impreuna cu avocati specializati in tranzactii de tip M&A, va oferim asistență în toate etapele unui contract al tranzacției, de la elaborarea contractului până la asistență post-finalizare. Inainte de momentul tranzactiei, va ajutăm la identificarea și articularea problemelor legate de prețuri și mecanica de finalizare a tranzacțiilor, pentru a ajuta clienții în negocierile contractului. După tranzacție, va ajutam sa  protejati sau să genereze valoare prin execuția oricărui mecanism de finalizare a contractului. Cel mai insemnat risc al unei tranzactii este ca valoarea tranzactiei sa fie afectata in mod artificial de mecanisem de ajustare a pretului neintelese pe deplin sau proiectate si aplicate in mod eronat.

Contacteaza-ne pentru servicii M&A buyside sau sellside: